Hoe het allemaal begon

Gepubliceerd op 3 maart 2021 om 14:17

Bij ons in de tuin vind je altijd wel lavendel terug.  In de zomer bloeit deze heerlijk mooi en lokt vele vlinders en bijen.  Daar kan ik zo van genieten ...

Maar elk jaar wordt de lavendel gesnoeid en gaan de lekker ruikende bloemetjes verloren.  In 2019 heb ik de eerste lading bloemetjes zorgvuldig geknipt en van de stokjes verwijderd.  Ik had er zo een goed gevoel bij dat deze niet verloren zouden gaan.  Zo ligt er een geurzakje in het toilet, enkele takjes ter decoratie en de overige heb ik bewaard voor mijn zeepjes-avontuur.

Het is begonnen met het maken van een shampoo bar.  Mijn haar was heel snel vet en daar wou ik iets aan doen.  De shampoo bar was een schot in de roos, geen vet haar meer, geen afval meer en vooral veel voldoening van het maken ervan.  Ik had de microbe te pakken en ging verder op zoek wat ik nog allemaal zelf kan maken.  Zo kwam ik het zeepzieden uit.  Hier kan je zoveel creativiteit in kwijt.

De eerste batch zeep was niet meteen een succes.  Ik had gekozen voor de warme procedure omdat deze zeep sneller klaar is voor gebruik.  Echter doordat de zeep warm wordt bewerkt en zeer snel hard wordt, was het resultaat niet zo mooi en glad als ik had gehoopt.  De zeep werkt prima, maar het oog wil ook wat.

De tweede batch heb ik dan gekozen voor de koude procedure.  De werkwijze verschilt erin dat de zeep niet wordt verwarmd in de oven en bijgevolg trager uithard.   Hierdoor krijg je een mooie gladde glanzende zeep.  Maar hier moet je ongeveer zes weken geduld voor oefenen.  De zeep moet rustig aan kunnen uitdrogen.  

Ondertussen had ik de tijd om deze webshop op te starten en kan je enkele van mijn zeepjes en shampoo bars aankopen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.